«Design S: Ποιότητα Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον.

Σειρά εκδηλώσεων από την Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου
Από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου 2009

Σε μια ειδική σειρά εκδηλώσεων, που φέρει τον γενικό τίτλο:
«Design S: Ποιότητα Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον. Καινοτομία, υψηλή τεχνολογία, Νέες Ιδέες, με επίκεντρο την ανθρωπότητα και τη φύση», μας προσκαλούν η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου, από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Η σειρά των εκδηλώσεων αυτών, περιλαμβάνει τη βραβευμένη έκθεση Σουηδικού Design “Design S” αλλά και δύο ενδιαφέρουσες Ημερίδες με προσκεκλημένους από την Σουηδία και την Ελλάδα, και στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε Σουηδούς και Έλληνες, ανάμεσα σε Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Σχεδιαστές αλλά και τον καθένα από εμάς ώστε να αναζητηθούν «όμορφες» και υλοποιήσιμες φόρμες, ιδέες και σχέδια προσανατολισμένα στην δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος και μιας ανθρώπινης αξιοπρεπούς καθημερινής πραγματικότητας.

Καινοτόμες λύσεις, προτάσεις που παρακολουθούν την αιχμή της τεχνολογίας αλλά και νέες ιδέες , μέσα από την εμπειρία του Σουηδικού μοντέλου ανάπτυξης, έρχονται να μας προβληματίσουν και ενδεχομένως να μας επηρεάσουν προς το καλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιούνται στην Αθήνα με την ευκαιρία της ανάληψης από την Σουηδία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α.
Έκθεση Βραβευμένου Σουηδικού Design:
«DESIGN S»
11-27 Σεπτεμβρίου 2009

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τα εγκαίνια της έκθεσης Βραβευμένου Σουηδικού Design «Design S». H έκθεση περιλαμβάνει όλα τα βραβευμένα αντικείμενα του ομώνυμου διαγωνισμού, αντικείμενα τα οποία πέρα από την ποιότητα και τον υψηλό σχεδιασμό τους, στόχο έχουν να αποδείξουν ότι στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να εντάξουμε αντικείμενα χρήσιμα και όμορφα, αντικείμενα όμως που σέβονται το περιβάλλον και την φύση γενικότερα, και επιτρέπουν στην δημιουργία μίας ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Το Βραβείο Σουηδικού Design «Design S», αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο του design στη Σουηδία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι την έκθεση έχουν υποδεχθεί ήδη πόλεις όπως Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Αμβούργο, ενώ μετά την Αθήνα αναμένεται να φιλοξενηθεί στο Τόκυο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία θα φιλοξενηθεί κάτω από τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του Παλαιού Θόλου του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009, με σπουδαίους προσκεκλημένους και η είσοδος –ειδικά για τα εγκαίνια- θα είναι δυνατή μόνον με πρόσκληση.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό –με ελεύθερη είσοδο–
από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Αποκλειστικός Χορηγός της έκθεσης «Design S» σε όλο τον κόσμο είναι η Σουηδική Εταιρία SAAB.

Β.
Ημερίδα: «Design για μία καλύτερη ποιότητα ζωής»
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιοτικό Design. Δημιουργικότητα. Μαζική παραγωγή. Ανάγκες της παγκόσμιας και τοπικής ανταγωνιστικής αγοράς. Κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Πωλήσεις. Προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και την φύση που μας φιλοξενεί. Οι τάσεις του Σουηδικού Design. Το σήμερα του ελληνικού design.

Aυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα δώσουν αφορμή για διάλογο στην Ημερίδα με τίτλο «Design για μία καλύτερη ποιότητα ζωής», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 16.30.

Σημαντικοί Σουηδοί Σχεδιαστές κι ανάμεσα τους ο κος Matias Cindric Προϊστάμενος Σχεδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας SAAB, η κα Εwa Kumlin Διευθύντρια της Svensk Form, αλλά και νέοι σχεδιαστές από την Σουηδία και την Ελλάδα παρουσιάζουν τον δικό τους τρόπο σκέψης.

Την ημέρα εκείνη το ενδιαφέρον θα τραβήξουν επίσης. δυο περιφερειακές εκθέσεις που θα καλύψουν τον 1ο όροφο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για την «Ειδική Έκθεση Design της SAAB» όπως επίσης και για την έκθεση «Μερικά "πράγματι" χρήσιμα αντικείμενα design, από επιλογές του Martin Olofsson». Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με μικρές παρουσιάσεις «έκπληξη», Σουηδών designers, σε ένα πάρτυ που θα πραγματοποιηθεί στον Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου εκεί που φιλοξενείται η Έκθεση «Design S».

Επίσημη γλώσσα της Ημερίδας θα είναι τα Αγγλικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως θα είναι η δήλωση συμμετοχής.

Γ.
Hμερίδα: «Το Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα»
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ο κ. Gunnar Wieslander Υφυπουργός Εμπορίου της Σουηδίας, Δήμαρχοι πόλεων της Σουηδίας και της Ελλάδας και βέβαια εκπρόσωποι του Δήμου Στοκχόλμης, του Δήμου που απέσπασε το «Βραβείο: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2010» παρουσιάζουν τις δικές τους εμπειρίες και προτείνουν πετυχημένα «σχήματα» και λύσεις για την διαμόρφωση ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος. Σουηδοί και Έλληνες ειδικοί παρουσιάζουν έξυπνες βιώσιμες και ήδη επιτυχημένες λύσεις και μεταφέρουν στο κοινό αισιόδοξα μηνύματα για μία καλύτερη ζωή μέσα στην πόλη που μας φιλοξενεί. Τον συντονισμό της ημερίδας θα έχει αναλάβει η κα Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος στην τηλεόραση του SKAI.

Η ημερίδα ξεκινά στις 9.30 π.μ. και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς/και από Ελληνικά και Αγγλικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως θα είναι η δήλωση συμμετοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα:
www.swedenabroad.com/athens
καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:
www.eugenfound.edu.gr.

http://gda.gr/content/εκθεση-ημεριδεσ-design-s