Διήμερο Σεμινάριο για την Αφηγηματική Τέχνη

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, φιλοξενεί διήμερο σεμινάριο το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με θέμα «Εισαγωγή στην Τέχνη της Αφήγησης», Το σεμινάριο θα γίνει από τις καθηγήτριες της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης, Κατερίνα Βλάχου, Μάνια Μαράτου και Γιάννα Φιλιπποπούλου και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου (Κυδαθηναίων 17, Αθήνα, Πλάκα) το Σάββατο 23 Μαΐου 2009 (ώρες: 10:30 -18:30) και την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 (ώρες: 10:30 -14:30). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: mythos@e-mythos.eu ή στο Fax: 2104313322

Περισσότερες Πληροφορίες : www.e-mythos.eu και στα τηλέφωνα: 6977453597, 2104313332

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Βασικές αρχές της τεχνικής της αφήγησης. Διδασκαλία: Μάνια Μαράτου

Το μάθημα, έχει στόχο να αποτελέσει μιαν εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης μέσω του προφορικού λόγου. Με ασκήσεις και παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό βιωματικές αφηγήσεις αλλά και παραμύθια, θρύλους, ευτράπελες ιστορίες κλπ, θα εξερευνήσουμε τις βασικές αρχές της τεχνικής της αφήγησης.

Αγωγή του λόγου: Η διαμόρφωση του προφορικού λόγου στην αφήγηση. Διδασκαλία: Κατερίνα Βλάχου
Οι λέξεις, έχουν και το δικό τους «λόγο», τη δική τους πραγματικότητα και ζωή, που έχει σχέση με τους ίδιους τους ήχους της ομιλίας ως η μικρότερη μονάδα στην καλλιτεχνική ομιλία. Αυτοί οι ήχοι του προφορικού λόγου, τα σύμφωνα και τα φωνήεντα, αποτελούν το «μουσικό» μας υλικό. Αν συνειδητά στρέψουμε την προσοχή μας και πραγματικά ακούσουμε πως παράγονται οι ήχοι της γλώσσας, τότε οι ήχοι μας αποκαλύπτονται και αρχίζουν να «υπάρχουν». Τότε μπορούμε να αφουγκραστούμε και τις κινήσεις της αναπνοής μέσα στους διαφορετικούς ήχους και να παρατηρήσουμε πόσο πολύ διαφέρουν μεταξύ τους.

Στο Σεμινάριο θα δουλέψουμε με το ρυθμό, τη δυναμική του λόγου και τη ροή στην αφήγηση μέσα από ειδικές ασκήσεις αναπνοής και διαμόρφωσης των ήχων. Έτσι θα ανακαλύψουμε μαζί την εικονοπλαστική δύναμη του προφορικού λόγου.

Ιστορίες σώματος και κίνησης. Διδασκαλία: Γιάννα Φιλιπποπούλου
Στόχος του σεμιναρίου είναι να δοθεί η δυνατότητα μιας βαθύτερης επαφής με το σώμα μας και την κίνηση του, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την λειτουργία του και τα στοιχεία που ορίζουν αυτή την κίνηση καθώς και την εκάστοτε ποιότητα της. Αυτό θα βοηθήσει στο να την ανακαλύψει ο καθένας και να την μεταχειριστεί σαν ένα από τα προσωπικά του μέσα έκφρασης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΩΡΕΣ:

Σάββατο 23 Μαίου 2009: 10:30 με 18:30
Κυριακή 24 Μαιου 2009: 10:30 με 14:30

ΤΟΠΟΣ: Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Κυδαθηναίων 17, Αθήνα, Πλάκα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» (www.e-mythos.eu).

-Το Σεμινάριο απευθύνεται σε νέους αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, κα.
και έχει βιωματικό χαρακτήρα.

-Για να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο απαιτούνται άνετα ρούχα.
-Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: mythos@e-mythos.eu ή στο Fax: 2104313322

Πληροφορίες: 6977453597, 2104313332

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100ευρώ(12 ώρες)
Για τα Μέλη του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» καθώς και για τους υποψήφιους μαθητές του νέου τμήματος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης : 80ευρώ

Αιτήσεις εγγραφής μελών και πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu