Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα αναγνωστικά

Μία πρωτότυπη έκθεση για το σχολικό βιβλίο, διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας με τη συνεργασία της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Η έκθεση, «Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960» που θα φιλοξενείται από τις 13 Ιανουαρίου έως και της 14 Μαρτίου, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, μας ταξιδεύει πίσω στα πρώτα μας σχολικά βήματα.

Η έκθεση εστιάζει στη συμβολή περίπου 25 γνωστών καλλιτεχνών και λογοτεχνών στη δημιουργία εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας κατά την εκατονταετία 1860-1960. Εκτός από τα πασίγνωστα, όπως το «Αλφαβητάρι με τον Ήλιο» του Κ. Μαλέα, τα «Ψηλά Βουνά» του Ζ. Παπαντωνίου, «Τα παιδάκια» του Γιάννη Κεφαλληνού και το «Αλφαβητάριο» του Κώστα Γραμματόπουλου, στην έκθεση μας περιμένουν και βιβλία που έχουν γράψει γνωστοί λογοτέχνες (από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Στρατή Μυριβήλη) και εικονογράφησαν ονομαστοί καλλιτέχνες όπως οι Ι. Πλατύς, Γ. Στέρης, Π. Βυζάντιος, Λ. Μοντεσάντου, Τάσσος, Σπ. Βασιλείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει και έργα δημιουργών, των οποίων η ενασχόληση με το σχολικό βιβλίο είναι πολύ λιγότερο γνωστή, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Φωκίων Δημητριάδης ή η Ελένη Ουράνη ('Αλκης Θρύλος) και η Μυρτιώτισσα. Επιπλέον δεν παρουσιάζονται μόνο τα ίδια τα εγχειρίδια αλλά και τεκμήρια, όπως μακέτες και χειρόγραφα συγγραφέων. Τα εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί από πάνω από 20 φορείς και συλλέκτες από όλη τη χώρα, καθιστώντας την έκθεση πολύ ιδιαίτερη.

Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960

Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο)
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου έως 14 Μαρτίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101

http://tvxs.gr/