Μια έκθεση του ΔΕΣΤΕ στα σφαγεία της Ύδρας

Η έκθεση των Μάθιου Μπάρνεϊ και Ελίζαμπεθ Πέιτον στο νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Δέστε, στα σφαγεία της Ύδρας, ανοίγει στις 17/6. Η Μαρίνα Βρανοπούλου, διοργανώτρια της έκθεσης, δίνει το «ημερολόγιό» της στην A.V.

»Στην ίδια τη σύλληψη και τη θεωρητική βάση της έκθεσης βρίσκεται η επιθυμία των καλλιτεχνών να μη δώσουμε σαφείς πληροφορίες για το έργο τους, μέχρι τα εγκαίνια. Έχω μόνο μερικά δεδομένα, κάποιες σχεδόν ημερολογιακές σκέψεις, ορισμένες φωτογραφίες και ενδείξεις που περιγράφουν το πλαίσιο από το οποίο προκύπτει το έργο.

»Οι χώροι μπορούν να ξαναγεννηθούν, να σχολιάσουν το παρελθόν τους, και με πιο τρόπο; Τα άλλοτε αποκρουστικά σφαγεία της Ύδρας αποτελούν πλέον το δεύτερο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, εγκαινιάζοντας την έναρξη της συνεργασίας του Ιδρύματος με τον τοπικό δήμο. Από φέτος και κάθε χρόνο, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, η έκθεση που θα φιλοξενείται εδώ θα σηματοδοτεί την έναρξη των Μιαούλιων.

»Οι Υδραίοι μού λένε πως θυμούνται τα σφαγεία ενεργά και ανυπομονούν να δουν πώς είναι τώρα, «συνταξιοδοτημένα». Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος έχει μείνει όπως ήταν. Με τα τσιγκέλια και το παλάγκο στη θέση τους και το σωλήνα που οδηγούσε το αίμα στη θάλασσα. Μου διηγούνται ότι μετέφεραν τα ζώα στο βίαιο κοιμητήριό τους πάνω σε γαϊδούρια και μέσα σε τσουβάλια, και σκέφτομαι πως αναπόφευκτα ο θάνατος εμπνέει, κάποτε, ζωή.

»Ο Μάθιου Μπάρνεϊ είναι γνωστός για τα πληθωρικά έργα του, που αποτελούνται από γλυπτά, ζωγραφική, σχέδια και «μετα-ουμανιστικά» βίντεο. Τα επεξεργάζεται σε αθροιστικά μέρη και σε διάσπαρτα χρονικά διαστήματα, κατά την πάροδο πολλών ετών.