Ο μικρός πρίγκιπας περπατά στο κέντρο της αθήνας χέρι - χέρι με τον Walter Benjamin -3η Μπιενάλε της Αθήνας

3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

23 Οκτωβρίου – 11 Δεκεμβρίου

   

Athens Biennale 2011 Monodrome: SPOT from MONODROME on Vimeo.

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ έχει σχεδιαστεί ως το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με την έκθεση DESTROY ATHENS 2007 και συνεχίστηκε με την έκθεση HEAVEN 2009. Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του Walter Benjamin και από το ομώνυμο βιβλίο του «Μονόδρομος» (1928).

 

Πρόκειται για μια αφήγηση που εκτυλίσσεται σε μια σειρά από ιστορικά κτίρια της Αθήνας και συνιστά έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ του Μικρού Πρίγκιπα και του Walter Benjamin. Καθώς ο διανοούμενος αποχωρεί ηττημένος μπροστά στον ζόφο της σημερινής πραγματικότητας, ο Μικρός Πρίγκιπας θέτει συνεχώς ερωτήματα με την αφοπλιστική αθωότητα ενός μικρού παιδιού.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ πραγματοποιείται παρά την Κρίση που έχει διαβρώσει την ελληνική καθημερινότητα. Διοργανώνεται εν μέσω μιας έκτακτης συνθήκης, χάρη στην ουσιαστική συμβολή όλων των συμμετεχόντων και συνθέτει τα ετερόκλητα κομμάτια μιας αναζήτησης που απευθύνεται στο «εδώ» και στο «τώρα». Παράλληλα, αμφισβητεί ιστορικές αφηγήσεις οι οποίες έχουν λειτουργήσει ως προτάγματα της ελληνικής κοινωνικοπολιτικής και αισθητικής ταυτότητας και οδήγησαν στην αέναη αιώρηση της χώρας ανάμεσα στο «πριν» (παράδοση) και στο «μετά» (εκσυγχρονισμός). Η Αθήνα καταγράφεται και προβάλλεται ως μια εμβληματική πόλη, ενώ σήμερα αποτελεί το επίκεντρο των αναταράξεων στην Ελλάδα, ένα πεδίο μαζικών διαδηλώσεων και δημόσιων συζητήσεων.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ απευθύνεται και δίνει έμφαση σε ποικίλες δομές (εθνικές, ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κτλ.) και στην «κοινωνιολογία των οργανισμών», η οποία υπογραμμίζεται από την επιλογή των εκθεσιακών χώρων.

http://www.athensbiennial.org/AB/monodrome/monodrome.htm