1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

όσοι..."πιστοί" προσέλθετε!!
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα είναι γεγονός. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη.

Για πέντε ημέρες, μικρά και μεγάλα θεάματα δρόμου θα παρουσιαστούν από ελληνικές και ξένες ομάδες, σε χώρους όπως: το Σύνταγμα, το Καλλιμάρμαρο, το Μοναστηράκι, το Θησείο, το Μεταξουργείο, την Καπνικαρέα, την Ερμού την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Γκάζι.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Θέατρο Δρόμου HELIX το οποίο καλεί όλους όσους εργάζονται επάνω στο θέατρο δρόμου να το αγκαλιάσουν και να συμμετάσχουν σ’ αυτό, ώστε πολύ σύντομα να εδραιωθεί ένας θεσμός με διεθνή ακτινοβολία που θα αναδείξει και θα προωθήσει το είδος αυτό του Θεάτρου στον δημόσιο χώρο.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του «Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού» του Υπουργείου Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (iTi) και της Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Στο Φεστιβάλ έχουν κλιθεί για να συμμετάσχουν τα Υπουργεία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Τουριστικής Ανάπτυξης, Συγκοινωνιών και Εξωτερικών καθώς και πολλά Μορφωτικά Τμήματα Πρεσβειών ξένων χωρών.

Το Φεστιβάλ έχει δύο ενότητες: το κεντρικό (main) και το ελεύθερο (open). Στο κεντρικό Φεστιβάλ θα συμμετέχουν αυστηρά επιλεγμένες ομάδες, ενώ το open θα είναι πιο ελεύθερο και θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ’ όλο το φάσμα και τις εκφάνσεις του Θεάτρου Δρόμου.

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και θα δίνονται 4 βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο ισότιμα βραβεία. α)Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης».
β) Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο».
Τα βραβεία αυτά θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 € έκαστο. Ένα βραβείο θα δίνεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σ’ένα Διεθνές Φεστιβάλ του εξωτερικού. Ένα τέταρτο βραβείο θα απονέμεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος, που θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το
Κεντρικό Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 2.000 €.

Τα βραβεία θα απονέμει Επιτροπή από ανεξάρτητα και καταξιωμένα πρόσωπα της Τέχνης και του Θεάτρου.

Το Θέατρο Δρόμου HELIX, ως βασικός διοργανωτής του Φεστιβάλ, θα συμμετέχει με θεάματα, εκτός συναγωνισμού.

Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες, στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο.Επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Το Φεστιβάλ θα στοχεύει σ’ αυτή την πολυμορφία και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου σε χώρο έκφρασης και επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με το ευρύ, πολυποίκιλλο και διαφορετικό κοινό.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα γίνεται η Τελετή Έναρξης σε έναν κεντρικό δημόσιο χώρο. Τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ημέρα, από το απόγευμα έως το βράδυ, θα εμφανίζονται τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες, ενώ το πρωί θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους σεμινάρια και συζητήσεις.

Την τελευταία ημέρα, το πρωί σε έναν κλειστό χώρο θα παρουσιαστούν τα γκρουπ που έλαβαν μέρος και θα γίνει η απονομή των Βραβείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο της τελετής λήξης, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων και πάρτυ.

Οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται να καταθέσουν μέχρι 30 Ιουνίου τις προτάσεις τους και την εκδήλωση ενδιαφέροντός τους. Οι προτάσεις πρέπει να είναι πλήρεις, με σχετικά κείμενα για το γκρούπ και για τα θεάματα που προτείνονται. Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και DVD. Οι προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται στην διεύθυνση:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Τ.Θ. 77225 - Τ.Κ. 17510 - ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΑΘΗΝΑ

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@istfest.com - info@helix-theatre.gr - site: www.istfest.com

Επίσης, οι καλλιτέχνες και οι ομάδες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:
00302109855699 κινητό 00306986568492 Κατερινα Βαρδακαστάνη
00306948950641 Σπύρος Ανδρεόπουλος Φαξ: 00302109355690.