3ο Συνέδριο κόμικς στη Μυτιλήνη

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - «Fearful Symmetry (Επίφοβη Συμμετρία): Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες»

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η ερευνητική ομάδα για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς ICONOTOPIA ανακοινώνουν το Τρίτο Συνέδριο του Τμήματος για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς, με τίτλο: "Fearful Symmetry: Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες".

Θεματικά Πλαίσια

Η εποχή μας θα είναι πιθανότατα γνωστή στο μέλλον ως η «περίοδος μετά την 11η Σεπτεμβρίου» που, ως γνωστόν, άλλαξε πολλά. Για την «παγκοσμιοποίηση», μιλάμε ήδη τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Τα πλαίσια των θεματικών του συνεδρίου ορίζονται σε αυτό το πολιτισμικό περιεχόμενο και στην επίδραση που είχε στην τέχνη των κόμικς.

Συχνά όμως δε μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για μια τέχνη που ορίζει με ξεκάθαρα όρια την θεματική της περιοχή. Έτσι, ό,τι βάζουμε κάτω από την γενική ομπρέλα των new media, επηρεάζει εμφανώς τα κόμικς είτε ως «εργαλειακή τεχνολογία», είτε στη θεματολογία και το ιδεολογικό περιεχόμενο. Θεματικά, ιδεολογικά και στυλιστικά, τα κόμικς μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν τις επίφοβες συμμετρίες ενός θαυμαστού καινούργιου κόσμου.

Υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κόμικς (Palestine, Safe Area Gorazde, Persepolis, Pyongyang: A Journey in North Korea, Exit Wounds, The Nine-Eleven Report), κόμικς που περιέχουν άμεσα ή ενδόμυχα την πολιτική πραγματικότητα των καιρών (In the Shadow of No Towers, Blankets, Pride of Baghdad, The Arrival, Y The Last Man, DMZ, Le Monstre, XXe Ciel.com, Civil War, Mourir Au Paradis), και άλλα αναφέρονται στην επίδραση της τεχνολογίας ή στην ανθρώπινη μοναξιά των καιρών μας (Epileptic, Black Hole, La Perdida). Όλα αυτά εμπίπτουν στις θεματικές του συνεδρίου. Πιο επιγραμματικά αποδίδονται τα παραπάνω στις θεματικές ενότητες που ακολουθούν.
Θεματικές Ενότητες
Πολιτικά κόμικς
Πολιτική φαντασία (Political Fiction)
Οι υπερήρωες στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα
Το προσωπικό ως πολιτικό. Σύγχρονες μικρές τραγωδίες
Χιούμορ και Πολιτική
Ιδεολογικά Αδιέξοδα
Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Νέα Μέσα έκφρασης;
Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Μικτές πραγματικότητες (mixed realities)
New Media Art – Digital Art – Virtual Art. Τα κόμικς ως υλικό, ως μήνυμα, ως περιεχόμενο
Η πολιτική έκφραση στη γλώσσα των κόμικς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ FEES. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ABSTRACT: 31η Μαίου 2009

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ Ε-ΜΑΙL ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 31η ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιείται και:
Έκθεση: «Οράματα σε άσπρο και μαύρο: κόμικς, πολιτική και Νέες Τεχνολογίες»

Με αποκλειστικά ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΔΙΣΕΛΙΔΑ έργα, σε μέγεθος Α3 ή Α4, πάνω στις θεματικές του συνεδρίου. Καλό θα είναι τα έργα να είναι σε ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi για να τυπωθούν (αν είναι ψηφιακά) και να αποσταλούν σε CD. Για τα έργα που δεν είναι ψηφιακά, δεν αναλαμβάνουμε ασφάλιση μεταφοράς, πρέπει να αποσταλούν ασφαλισμένα από εσάς έγκαιρα και να συνοδεύονται από CD στο οποίο θα είναι ψηφιοποιημένα σε 300 dpi.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ: 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ