6ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, μια πρωτοβουλία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία πέντε χρόνια και αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός θεσμού που θα αναδείξει την εγγενή πολυμορφία της κινηματογραφικής γραφής, θα εγκαινιάσει φέτος τις νέες εγκαταστάσεις της Ταινιοθήκης στη Λαΐδα στον Κεραμεικό, αποτελώντας το υπόστρωμα για την ανάπτυξη μίας νέας «κινηματογραφοφιλίας».
Το 6ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου εντάσσεται φέτος στις εκδηλώσεις εγκαινίων της νέας έδρας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η λήξη των εκδηλώσεων των εγκαινίων θα σηματοδοτήσει την έναρξη του φεστιβάλ.
Οι δυο εκδηλώσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μια προς την άλλη, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πολυήμερης αυτής γιορτής της «κινηματογραφοφιλίας».
Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πρεσβεία των Η.Π.Α., το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Βρετανικό Συμβούλιο, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης: MEGA, ΕΡΤ, Η Καθημερινή, Athens Plus, Lifo, Exodos, 103.7 Δεύτερο Πρόγραμμα, Kosmos 93,6, Στο κόκκινο 105,5, Αθήνα 9,84, ελculture.gr, tvxs.gr, forfree.gr.
Χορηγός φιλοξενίας των προσκεκλημένων του φεστιβάλ, θα είναι τα Classical Hotels.
Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ θα μας συστήσει το κινηματογραφικό έργο 57 ξένων και 24 ελλήνων δημιουργών μέσα από ένα σύνολο περίπου 100 ταινιών.

Θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να μας παρουσιάσουν το έργο τους οι παρακάτω ξένοι σκηνοθέτες: Ken McMullen, Peter Kubelka, John Smith, Laeti ­ tia Mikles, Phillip Widmann, Ruud Monster, Miroslav Mandic.
H Angela Dalle Vacche, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Georgia Institute of Technology των Η.Π.Α., θα προλογίσει ταινίες του αφιερώματος «Πάθος και Περιφρόνηση: Σιωπηλές Ντίβες του Ιταλικού Κινηματογράφου».
Οι έλληνες σκηνοθέτες θα προλογίσουν τις ταινίες τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.
Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται με βάση τους ίδιους θεματικούς άξονες της περσινής διοργάνωσης.
Καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης αποτελούν τα νεοσύστατα τμήματα Dif­ferent Cinema (Κινηματογράφος της Διαφοράς) και Some like it short (Μερικοί το προτιμούν μικρό).
Επίσης η καθιέρωση 2 βραβείων: Στις γυναίκες δημιουργούς του τμήματος Different Cinema θα απονεμηθεί το «Βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Δημιουργού» σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και στο τμήμα Νέοι Έλληνες Δημιουργοί το βραβείο «Καλύτερου Νέου Έλληνα Δημιουργού» σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται το Masterclass του καταξιωμένου και πολύ αγαπητού Ροβήρου Μανθούλη με τίτλο «Η ταυτότητα ενός σκηνοθέτη» και το εργαστηρι του Peter Kubelka με τίτλο «Τι είναι φιλμ». Επίσης η ημερίδα «Πολιτικές της Εικόνας» σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου εστιάζει:

  • Σε μια αναδρομική παρουσίαση της κινηματογραφικής πρωτοπορίας και των σύγχρονων τάσεων της
  • Στην προβληματική του φύλου, και την αναπαράστασή της στο λεγόμενο γυναικείο κινηματογράφο, που τροφοδοτεί το σύγχρονο διάλογο στις σπουδές φύλου (gender studies), αλλά και στις ευρύτερα πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές
  • Στη στήριξη των νέων δημιουργών, στο πρότυπο ενός πολυσυλλεκτικού προγράμματος που καλύπτει κάθε είδος κινηματογραφικής δημιουργίας (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ταινίες πειραματισμού, νέα μέσα).
  • Στον κινηματογράφο της περιφέρειας και τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Στην προβολή του σημαντικού έργου αποκατάστασης και ψηφιοποίησης των Κινηματογραφικών Αρχείων
  • Στην καθιέρωση ενός δικτύου φεστιβάλ μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών και των Ταινιοθηκών από τις άλλες ηπείρους
  • Στην καθιέρωση ενός φόρουμ συζητήσεων, διαλέξεων, εργαστηρίων, παράλληλων γεγονότων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα φέρουν σε επαφή νέους και παλαιότερους δημιουργούς, ειδικούς στα αρχεία, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, κριτικούς κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και κινηματογραφόφιλους
  • Στην καθιέρωση ενός ετήσιου ραντεβού ώστε το σύνολο των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ να αποτελέσει μέρος του κινηματογραφικού και ευρύτερου πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης

http://www.tainiothiki.gr/festivals/6intrgr1.html