Λογότυπος για το Ελληνοϊαπωνικό Κέντρο

φιναλίστ

στα βραβεία ΕΒΓΕ 2012

Το ελληνοϊαπωνικό κέντρο έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάπτυξη των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως η δημιουργία ιστοχώρων, η λειτουργία βιβλιοθήκης, η οργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων, οι εκδόσεις, η συγκρότηση ελληνοϊαπωνικού αρχείου κ.ά..
Στόχος, η διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στην Ιαπωνία και του Ιαπωνικού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Στο λογότυπο έπρεπε να "διαβάζεται" το ελληνοϊαπωνικό και από τους Έλληνες και από τους Ιάπωνες.
Γι' αυτό τον σκοπό χρησιμοποιήθηκε μια τυπογραφική λύση, με δεδομένο πως και οι δύο χώρες έχουν πολύ χαρακτηριστικά αλφάβητα, των οποίων η μορφή είναι αναγνωρίσιμη.
Από την λέξη "Ελλάς" χρησιμοποιήθηκε το "ελ" με την μορφή της κεφαλαιογράμματης αρχαίας ελληνικής γραφής - απ' τα γνωστότερα σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού. Από την ιαπωνική γραφή επιλέχθηκαν τα ιδεογράμματα "日本" που σημαίνουν Ιαπωνία.
Η ανάγνωση της γραφής δεν είναι απαραίτητη για την αποκωδικοποίηση του συμβόλου, μια κι οι φόρμες λειτουργούν από μόνες τους σαν σύμβολα.
Επιλέχθηκαν τα χρώματα κόκκινο και μπλε, καθώς και οι δύο χώρες ταυτίζονται απόλυτα με το εκάστοτε συγκεκριμένο χρώμα, αλλά και θεωρώντας ότι ο συνδυασμός αυτός -όντας στα όρια σχεδόν της δυσαρμονίας- θα μας χάριζε μια ένταση στην οπτική μας επικοινωνία.